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It cannot be said that Tanzania is a particularly original country as far as its food basics are concerned, the essentials of which are simply variations of food styles similarly found elsewhere in East Africa (such as ugali, matoke/ndizi, wali <rice>, and chapatti). But what makes Tanzanian eating such a specific pleasure is in the diversity of these styles. Just as each country surrounding Tanzania has influenced it’s cuisine, as have the various colonization’s and immigrations (Arab, Indian, Portugese, English), these mixtures have allowed them further experimentations with otherwise such sacred pure staples (especially on the coast).
Zanzibar street market / Marché sur le front de mer, Zanzibar
For breakfasts, you still have your chai, porridge, andazi, and chapatis, but there’s more to offer the particular tastes of each-his-own. On the coastal region you will be hard set not to find a variety of coconut breads, sweet naans, rose infused cakes, and deep fried sweet rice balls (kitumbua) to accompany your various spiced teas, coffees (hard great coffee reminiscent of our days in Ethiopia), or ginger or tamarind infusions. In the western regions of the country they serve a banana soup called mtori for breakfast instead of porridge.
Lunches are still usually some variation of ugali or rice served with meats or vegetables. Pilau is much more available everywhere in the country, as is vegetable fried rice. Beans (maharagwe) are usually cooked with coconut milk and curry and are often served with mchicha (collared greens).
chipsi mayai
Street vendors are more popular for their fast foods in Tanzania where kebabs and french fries are eaten everywhere (either potato or cassava). If cooked with egg (yai) a popular dish is chipsi mayai (served slathered in tomato and chili sauces, salad, and eaten with toothpicks). But chips (fries) are served with chicken (kuku) or liver (maini) as well. Many chipsi stands will serve you a daily special soup (supu) as well which might be a simple soup with meat, or may be a pumpkin or cucumber soup in its most glamorous attire. At evening your chip shop should probably be able to provide you with some skewers of grilled spiced biriani chicken or beef to complete your appetite (unless you are veggie like me!).
Zanzibari Pizza (mantabali)
In Zanzibar, the land of spice, you can find many more local dishes (particularly seafood), including the famed Zanzibari Pizza (mantabali) which is basically an enormous dumpling wrapped in the chapatti dough consisting of mayonnaise, Vache Qui Rit, fillings of vegetables or meats, and raw egg (all of which gets fried down to a crispy gooey treat). The coastline is full of grilled lobsters, prawns, sharks, sting rays, octopus (spiced), squid, crabs, swordfish and various mussels and clams. And spices available are all over the map, but the region is most famed for its cloves, nutmegs, vanilla, cardamom, and saffron. The south of the country brings a rich harvest of cashews and peanuts year round (roasted and ready on any street corner). Tanzania is a country which relieves some of our habits for repetitive eating, and keeps us excited daily to decide which new meal we shall try.
Chipsi and Pilau
Le petit déjeuner souvent consommé dans la rue comprend un classique chai ou porridge avec un chapati (ici appelé chapat’ et non plus chapô comme en Ouganda) ou un andazi, beignet de forme triangulaire. Sur la côte la journée commence sur une note sucrée grâce aux cakes à la rose, naan, ou pains à la noix de coco servis dans les petits restaurants. Le thé est souvent étonnamment préparé sans sucre, chose rare dans la région. A l’aube, des femmes s’installent dans les rues avec leurs poêles, quelques litres d’huile et des petits moules de forme ovale, elles s’apprêtent à cuir les kitumbua, de petits pancakes à base de riz. Ces derniers sont ensuite consommés encore chaud avec une toute petite tasse de café ou une infusion au gingembre. A l’Ouest du pays le porridge laisse la place au mtori, une soupe à base de banane.
Le déjeuner est en général pris dans un hoteli, un petit restaurant de quartier pour les plus chics ou tout simplement une cahute en bois pour les autres. Le plat le plus commun reste la fameuse assiette de riz ou d’ugali servie avec un ragoût de viande, de légumes ou des féculents. Le pilau, un riz épicé, ou bien le riz aux légumes frits sont des plats particulièrement appréciés. Sur la côte, les haricots rouges, maharagwe, sont cuits dans du lait de coco et sont habituellement servis avec une pincée de légumes verts ressemblant à des épinards, mchicha.
Les vendeurs de rue sont très populaires dans le pays. Le service est extrêmement rapide et les plats consommés en quelques minutes. Les brochettes de viande et les frites de pommes de terre ou de cassaves sont présentées derrière les vitrines en verres des stands installés à chaque coin de rue. Le snack tanzanien par excellence est le chipsi mayai, tout aussi léger que le rolex ougandais … Une portion de frites est jetée dans la poêle où l’on ajoute deux œufs battus et une pincée de sel. Le résultat, une véritable omelette aux frites est servie avec une petite saladi (des légumes verts frais), de la sauce pili-pili et une quantité impressionnante de sauce industrielle chinoise de couleur orangée ou rouge (pour celles de meilleur qualité). Si vous souhaitez une simple assiette de chipsi avec un morceau de poulet, demandez alors un chipsi kuku. Pour les plus pressés existe aussi la version chipsi à emporter dans un sac en plastique ou dans un morceau de papier aluminium. De nombreux stands servent aussi de la soupe, supu, à base de viande ou de légumes. Le soir, des morceaux de poulets épicés et des brochettes de bœuf sont mises sur les braises.
A Zanzibar, l’île aux milles épices, la nourriture a d’autres saveurs. Les produits de la mer sont omniprésents. Les homards grillés, les poulpes et tentacules de pieuvres épicées, les moules, coquilles Saint Jacques, crabes, crevettes, requins, espadons, raies et poissons en tout genre sont servis tous les jours sur les marchés ou sur les tables plus élégantes (les prix étant alors multipliés de manière exponentielle). La quantité et la variété des épices produites sur l’île sont impressionnantes, les clous de girofle, gousses de vanille et safran agrémentent tous les plats. Les noix de cajou, les cacahuètes et fruits en tranches (pastèque et oranges) sont vendus le long des rues.